Redakcja Kontakt Opinie Dla okulistów















Plamka żółta dzięki specyficznej budowie umożliwia centralne widzenie i widzenie barwne. Żółtawe zabarwienie centralnej części plamki jest wynikiem obecności utlenionych karotenoidów takich jak luteina i zeaksantyna. Związki te mają silne właściwości antyoksydacyjne, a pochłaniając niebieską część widma światła chronią plamkę przed uszkodzeniem spowodowanym promieniowaniem UV. Choroby plamki spowodowane np. upływem lat grożą utratą widzenia centralnego i barwnego. Upośledzenie widzenia centralnego jest głównym objawem choroby plamki. Pacjenci z chorobą plamki skarżą się na "coś zasłaniającego widzenie centralne". Objawem patologicznych procesów zachodzących w plamce jest również krzywienie / zniekształcanie liter lub prostych linii. Przyczyną degeneracji i utraty ostrości widzenia może być niedobór jednego z dwóch podstawowych barwników znajdujących się w plamce żółtej, jakimi są: luteina i zeaksantyna.

Organizm ludzki nie jest w stanie sam produkować luteiny, dlatego należy dostarczać ją w odpowiedniej ilości z pokarmami (kukurydzy, szpinaku i żółtka jaj) lub w postaci suplementów diety.

Wyniki licznych badań klinicznych, szczególnie badania AREDS pokazują, że regularna suplementacja diety wysokimi dawkami multiwitamin i antyoksydantów może zmniejszać ryzyko progresji zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD) u pacjentów z czynnikami ryzyka rozwoju choroby. Suplementy diety nie wywierają jednak korzystnego wpływu u pacjentów z wczesną postacią AMD. Wyniki wcześniejszych badań pokazywały, że dieta bogata w zielone warzywa liściaste chroni przed rozwojem AMD. Jednak okazało się, że przyjęcie tak dużych dawek witamin, które stosowano w badaniu tylko w samej diecie bez dodatkowych suplementów jest trudne do osiągnięcia. Zmniejszenie ryzyka progresji choroby i dalszej utraty wzroku w ciągu 5 lat określono na poziomie 25%. Większość specjalistów uważa, że odpowiednie suplementy diety wywierają korzystny efekt. Dokładny skład preparatu stosowanego w badaniu AREDS przestawiał się następująco:

  • 500 mg witaminy C
  • 400 IU witaminy E
  • 15 mg beta-karotenu
  • 80 mg cynku w postaci tlenku cynku i 2 mg miedzi w postaci kwasu miedziowego chroniących przed niedokrwistością.

Istnieją również doniesienia mówiące o korzystnym wpływie luteiny, dlatego większość preparatów witaminowych dostępnych komercyjnie zawiera luteinę. Badanie pokazało również, że wysokie stężenie cynku może wiązać się z pojawieniem się niespecyficznych zaburzeń ze strony układu moczowo-płciowego. Generalnie preparaty witaminowe wydają się być bardzo bezpieczne, choć należy jednocześnie pamiętać, że przyjmowanie beta-karotenu przez palaczy większa ryzyko rozwoju nowotworu płuc.

Dbając o swój wzrok, oprócz częstego spożywania wymienionych wyżej owoców i warzyw, należy wzbogacać swą dietę o rośliny z rodziny kapustnych, takich jak kalafior, brukselka, czy brokuły.


Praca przy komputerze w konsekwencji może być początkiem naszych kłopotów ze zdrowiem. Czy wiecie co wpływa na Wasze samopoczucie podczas pracy przy komputerze i jak możecie sobie pomóc?




Ankieta dzięki uprzejmości






 
 
Copyright © Linea Optica 2008 - 2017